Techniczne i kliniczne
- Czy jakieś lekarstwa mogą mieć wpływ na wynik testu?
- Czy kapilarę trzeba całkowicie napełnić krwią?
- Chyba nie uda mi się zebrać wystarczającej ilości krwi, żeby wypełnić całą kapilarę, co powinienem zrobić?
- Czy krew trzeba pobierać o jakiejś szczególnej porze dnia?
- Co powinienem zrobić, jeśli nie jestem w stanie nakłuć palca i pobrać krwi?
- Ponad trzy miesiące unikałem pewnego pokarmu. Czy ponowny test wykaże wrażliwość na ten pokarm?
- Czy istnieją jakieś wyniki badań naukowych, które potwierdzają zasadność przeprowadzania tego testu?
- Czy przeprowadzano jakieś doświadczenia, aby potwierdzić działanie tych testów?
- Co to jest IgG?
- Co to są przeciwciała i jaka jest różnica między IgE i IgG?
- W jaki sposób pokarm powoduje wytwarzanie przeciwciał IgG?
- Dlaczego na niektóre pokarmy jednej grupy (soja, fasola, fasolka szparagowa) organizm reaguje w teście o wiele silnej, chociaż nie miał z nimi kontaktu całe lata, niż na inne (soczewica, chleb świętojański, orzeszki ziemne, groszek), które były spożywane?
- Dlaczego test nie sprawdza wrażliwości na cukier, alkohol, itd.?
- Czy poziomy przeciwciał IgG pozostają wysokie mimo zaprzestania spożywania określonego pokarmu (na przykład przez kilka lat)?
- Powiedziano mi, że powinienem wyeliminować określony pokarm z mojej diety. Jak to możliwe, żebym miał wysoki odczyt w stosunku do niego, skoro nie jadłem go od lat?
- W takim przypadku jak mogę się upewnić, że inne wyniki nie są również wywołane reakcją krzyżową?
- Czy powinienem więc zlekceważyć wyniki testu?
- Czy to możliwe, aby mieć wysoki poziom wytwarzanych przeciwciał IgG i nie mieć żadnych objawów?
- Czy istnieje jakikolwiek dowód na to, że kompleksy immunologiczne rzeczywiście wywołują objawy?
- Czy choćby jedna reakcja pozytywna w teście może wskazywać na zespół nieszczelnego jelita?
- Czy nieszczelne jelita powinny być wyleczone, zanim szkodliwe pokarmy będzie można znów spożywać bez występowania objawów?
- Jeśli wszystkie cząsteczki przedostają się przez ściankę jelit, dlaczego jedne z nich wywołują nietolerancję pokarmową, a inne nie?
- Co decyduje o tym, jakie substancje przedostają się przez nieszczelne ścianki jelit?
- Co to jest zespół nieszczelnego jelita?
- W jaki sposób wysokie poziomy przeciwciał wywołują objawy?
- Skąd wiemy, że te kompleksy osadzają się w określonych miejscach?
Powiedziano mi, że powinienem wyeliminować określony pokarm z mojej diety. Jak to możliwe, żebym miał wysoki odczyt w stosunku do niego, skoro nie jadłem go od lat?
Ponieważ albo:- nie wiedząc o tym, spożywałeś go w innych pokarmach,
- spożywałeś pokarmy z tej samej grupy i spowodowało to wytwarzanie przeciwciał, lub
- przeciwciała wytwarzane ze względu na inne produkty wywołały reakcję krzyżową z danym pokarmem.