Techniczne i kliniczne

Dlaczego na niektóre pokarmy jednej grupy (soja, fasola, fasolka szparagowa) organizm reaguje w teście o wiele silnej, chociaż nie miał z nimi kontaktu całe lata, niż na inne (soczewica, chleb świętojański, orzeszki ziemne, groszek), które były spożywane?

Pokarmy tej samej grupy mogą być do siebie na tyle podobne antygenowo, że przeciwciała reagujące na jeden z nich, będą również wywoływać reakcję krzyżową z innymi. Ale mogą też wykazywać różnice antygenowe, co jest zależne od tego, jak blisko są ze sobą związane. Stąd pokarmy, wywołujące bardzo silne reakcje, które można wykryć nawet po długim okresie braku kontaktu, mogą nie wywoływać reakcji krzyżowych z innymi pokarmami z tej samej grupy. Poza tym niektóre antygeny w pokarmach wywołują reakcję immunologiczną w mniejszym stopniu, są więc mniej immunogenne i w efekcie pobudzenie przez nie produkcji przeciwciał nie następuje tak łatwo.
Informacje prawne | Copyright © 2017 by 4Active | Created by InterMake.pl