Nietolerancja pokarmowa

Czy to możliwe, aby szkodliwy wpływ miały na mnie pokarmy, które nie zostały wykazane w teście Food Detective?

Niektóre pokarmy mogą powodować typowe reakcje alergiczne pociągające za sobą produkcję przeciwciał zwanych IgE. Żaden test na immunoglobuliny (IgG) tego nie wykryje. Jest również wiele pokarmów, mogących wywołać reakcję organizmu bez wpływu układu immunologicznego, ale wywołują objawy podobne do reakcji IgG. Na przykład aminy w czekoladzie, czerwonym winie i serze mogą powodować migreny. Niektóre z konserwantów, jak np. tartrazyna, mogą powodować pokrzywkę, wysypkę i astmę, glutaminian sodu w chińskich potrawach wywołuje nadmierne poty i zawroty głowy, a alkaloidy występujące w roślinach psiankowatych – jak ziemniaki, pomidory i papryka – mogą negatywnie wpływać na stawy. Jest to bardzo trudne do sprawdzenia, ale jeśli podejrzewasz, że coś może Ci szkodzić, powinieneś tego unikać.
Informacje prawne | Copyright © 2024 by 4Active | Created by InterMake.pl